ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
-
πληροφοριες
Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς λόγω της φυλής, της θρησκείας ή της εθνικότητάς του, ή ακόμα εξαιτίας της ιδιότητας του μέλους μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή των πολιτικών του απόψεων (πολιτικός πρόσφυγας), και επιπλέον τού είναι αδύνατο να εξασφαλίσει προστασία από τη χώρα του, ή, εξαιτίας του φόβου αυτού, δεν επιθυμεί να τεθεί υπό αυτή την προστασία.
Παραδοσιακά η πλειονότητα των προσφύγων προέρχεται από
χώρες της Κεντρικής, της Ανατολικής, της Δυτικής και της Βόρειας Αφρικής καθώς και από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Σε συνδυασμό με την εμφύλια σύρραξη στη Συρία και με το «Ισλαμικό Κράτος» σημειώνεται κύμα προσφύγων ιδιαίτερης μορφής από την Συρία και από το Ιράκ.
Οι πρόσφυγες από αφρικανικές χώρες, από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και το Πακιστάν είναι νέοι, και οι πρόσφυγες από την Συρία είναι ως επί το πλείστον νέοι, αλλά σημειώνονται και ηλικιωμένοι καθώς και παιδιά, δηλαδή ολόκληρες οικογένειες.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες από αφρικανικές χώρες, και σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες από αραβικές χώρες, από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι μωαμεθανοί σουνίτες.
Οι πρόσφυγες από τις πραναφερθείσες χώρες έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, πολλοί είναι αναλφάβητοι. . Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τους
πρόσφυγες απο το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και από την Εριτρέα.
-
Κάθε κράτος είναι πρωτίστως υπεύθυνο για τον δικό του πληθυσμό, ειδικά για τους δικούς του ιθαγενείς (υπηκόους) και γενικά για την προστασία και υλοποίηση των συμφερόντων τους. Κατόπιν μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση πολυποίκιλων προβλημάτων της ανθρωπότητας. -
Αφετηρία της προσέγγισης είναι η αρχή της κυριαρχίας των κρατών που εμπεριέχει την προστασία των συνόρων. Εν τω μεταξύ η ΕΕ
έχει δικά της σύνορα, τα οποία δέον να προστατεύονται επαρκώς. Η παράνομη εισροή σε ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί χωρίς εξαιρέσεις μία τιμωρητέα πράξη .
3.
Πέραν τούτου κανονικά δεν επιτρέπεται ο παράνομος (πρόκειται για διεθνώς καθιερωμένο όρος και όχι αυτό το παράξενο »παράτυπος») να κάνει αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου.
4.
Για τους Πολιτικούς Πρόσφυγες ισχύει η διεθνής “Σύμβαση περί της νομικής θέσης του Πρόσφυγα” από το 1951, η οποία ρυθμίζει ως βάση του Διεθνούς Δικαίου των Ποσφύγων